CE INSEAMNA DRAGOSTEA?

Sa iubesti poate fi frumos,nobil,dureros! Poate insemna eliberare sau constrangere! Poate sa oblige si poate sa daruiasca! Oricum si oricare din atributele enumerate se potrivesc in melanjul iubirii, cu siguranta dragostea nu inseamna si nu trebuie sa insemne un singur lucru si anume ratiune! Unde este ratiune, nu este dragoste. Plecand de la premiza ca dragostea nu o cautam, nu o fabricam, nu o alegem si nu o cerem, ci pur si simplu se intampla, nu cred ca ratiunea are vreo legatura. Nu alegem noi de cine si cand ne indragostim. Nu putem comanda “fluturii din stomac” ca pe o portie de cartofi prajiti intr-un fast food. De pilda, daca ratiunea si logica trairilor existentiale ale animalului din noi si-ar gasi locul in dragoste, inseamna ca nimeni nu ar mai suferi din dragoste. Inseamna ca atunci cand iubesti pe cineva si sentimentul nu se `”returneaza”, aplicand teoriile consacrate de genul “dragostea trece prin stomac” sau “gandesc cu mintea si nu cu inima”, nu am mai suferi. Nu am mai suferi deoarece la primul alizeu de suferinta, mintea,ratiunea si intelectul se activeaza si ne inlatura durerea,dorul si lacrimile intr-un mod exemplar. Nu! Din pacate pentru noi, fiintele umane facatoare de bine si rau, nu functioneaza teoria.

Sunt de parere ca atunci cand intervine dragostea, ratiunea nu isi mai are locul. Poate sunt marsav dar cred cu sinceritate ca nici constiinta nu cred ca se mai inghesuie nici ea. Atunci cand iubesti, nu mai conteaza cine este langa tine, nu mai conteaza ora la care rasare Soarele si nici daca ninge in iulie. Atunci cand iubesti nu iti mai doresti decat sa fi langa omul caruia ii este adresat sentimentul. Iti doresti ca fiecare secunda sa dureze ore,zile sau poate ani. Iti doresti sa-i simti respiratia la gatul tau,soapta la urechea ta si inima langa inima ta. Atunci cand iubesti, omul de langa tine atinge perfectiunea, defectele dispar miraculos, iar cele mai banale gesturi devin eroice prin cel ce le face. Atunci cand iubesti nu exista ora de culcare si poate foarte rar ora de trezire, dar exista somnul fericirii in bratele celui iubit. Dragostea inseamna ca sa-ti doresti ca doi oamnei sa traiasca intr-unul singur si baioneta destinului sa ii mangaie pentru urmatorii 1000 de ani. Salteaua se transforma in baldachin, garsoniera in palat, iar o simpla plimbare brat la brat poate rivaliza cu covorul rosu de la Premiile Oscar, atunci cand dragostea este la ea acasa.

Este fals sa spunem ca dragostea invinge. Nu, dragostea nu pierde si nu invinge. Dragostea este sau nu este. De invins, inving oamenii indragostiti, oamenii care iubesc si oamenii care vor sa se iubeasca. Dragostea nu invinge pentru ca dragostea nu lupta. Ea este forta, motivul si motorul emotional care ne face sa luptam. Toate astea sunt valabile cand exista dragoste. Dragostea nu are nevoie de scuze, de alibi, de justificari. Ea ne scuteste de toate acestea. Daca iubim, ratiunea dispare, iar daca ratiunea dispare, dispar si intrebarile si justificarile si scuzele. Daca iubim, nu avem nevoie de o scuza de ce suntem sau nu langa omul pe care il iubim. Daca iubim suntem, iar daca nu suntem inseamna ca nu iubim, la fel cum nu putem iubi cu limite. Nu putem sa iubim doar pana la un punct. Dragostea este o calatorie fara statii intermediare.

So…!