Datoria. Datoria morala.

Ce se intampla atunci cand imprumut de la un prieten 1000 lei? Am o datorie de 1000 lei la cineva. Ce se intampla atunci cand imprumut pe cineva cu 1000 de lei? Cineva are o datorie la mine de 1000 lei. Simplu. Cel putin teoretic, complicat devine doar atunci cand cel ce trebuie sa returneze suma datorata se afla in imposibilitatea de a o face, dar asta este o alta discutie.


Ce se intampla daca ai o mare problema? Ce se intampla daca, intr-un anumit moment al vietii, cineva iti sare in ajutor, iar demersul sau este hotarator pentru “salvarea” ta? Sa zicem ca esti pe cale sa te ineci. La propriu sau la figurat, conteaza mai putin, iar cineva, poate un prieten te salveaza de la inec. Din acel moment lucrurile se complica. Din acel moment ii esti dator persoanei respective ceva ce nu poate fi cuantificat. Ii datorezi poate viata!!! La inceput totul este frumos. Tu ai scapat de la inec, iar persoana respectiva cu siguranta nu te-a ajutat/salvat cu intentia de a te indatora. Dupa o perioada de timp, perioada in care iti exprimi de cele mai multe ori verbal recunostinta, persoana respectiva iti cere un favor. Ce faci? Il ajuti, logic. Te dai peste cap, muti muntii, nu dormi noaptea,dar il ajuti.

   Datoria morala nu te lasa sa nu-l ajuti. Mai trece un timp si din nou persoana iti cere ajutorul. Il ajuti, normal. Dupa inca ceva timp trebuie sa-l mai ajuti odata si episoadele se succed din ce in ce mai des si mai agasant. Vine un moment in care spui GATA,NU MAI POT, dar dupa doua minute de cugetare adanca si mustrari de constiinta iti spui ca nu poti sa-l lasi balta tocmai pe omul care te-a salvat de la inec, tocmai pe omul caruia ii datorezi viata! Trecand de la un episod la altul realizezi ca niciodata nu o sa-l mai poti refuza pe omul respectiv. Mergand pe teoria bunului simt, viata ta o datorezi parintilor tai si lui Dumnezeu! Atat! Atunci oare cum se face ca mintea iti dicteaza exprimarea gratitudinii fata de persoana respectiva in aproape orice situatie si pentru o perioada nedeterminata?

Definitie personala:
DATORIA MORALA = datoria din care rambursezi permanent, la anumite intervale de timp nedefinite, doar dobanda, fara ca soldul principal sa poata fi rambursat integral pe lumea celor vii! So…

datoria-morala